אחד הטיפולים החדשניים לטיפול בגלאוקומה, המשמש להורדת לחץ תוך-עיני גבוה, נקרא טיפול “SLT”.  טיפול קצר ובטוח זה הינו 

אמצעי נוסף וחשוב לאיזון חולי גלאוקומה.  שם הפרוצדורה: SLT נגזר מראשי התיבות של המינוח הלועזי המלא של טיפול הלייזר הזה: “Selective Laser Trabeculoplasty”.

ראשית, אסביר מעט על הטיפול במחלת הגלאוקומה. ככלל, אנו משתמשים בטיפות עיניים, בסוגי לייזר שונים, ובניתוחים שונים כדי להוריד את הלחץ התוך-עיני. רופא העיניים שלכם יתאים את הטיפול למחלתכם כך שיהיה הטיפול הנכון ביותר עבורכם. לכן, שני חולי גלאוקומה יקבלו לרוב טיפולים שונים למחלתם, ואפילו שכיח המצב ששתי עיניו של אותו החולה יקבלו טיפול שונה. למשל, מספר שונה של סוגי טיפות עיניים בין עין ימין לשמאל, או עין אחת שנותחה ואילו השנייה טופלה בלייזר. הדבר נובע מכך שהטיפול במחלה מותאם למספר רב של גורמים השונים מחולה לחולה, ואפילו מעין לעין. למשל: סוג הגלאוקומה, מידת הנזק שכבר התרחש בעין, גיל החולה, מראה עצב הראיה, מראה שדה הראיה, גובה הלחץ התוך-עיני, הסיפור המשפחתי, התגובה לטיפול הנוכחי שהחולה כבר מקבל, ועוד גורמים רבים המכתיבים בסופו של דבר את הטיפול הספציפי שתקבל כל עין של כל חולה. כמובן שטיפול זה עשוי להשתנות מביקור אחד למשנהו, בהסתמך על מצב העין והתגובה לטיפול שניתן עד כה.

ובכן, טיפולי לייזר לגלאוקומה קיימים מזה עשרות שנים, ועם השנים השתכללו טיפולים אלו, ונוספו אפשרויות חדשות להורדת לחץ תוך-עיני באמצעות לייזר. המאפיין את טיפולי הלייזר היא העובדה שהם עדינים, כמעט שאינם מורגשים על-ידי המטופל (הן בזמן טיפול הלייזר והן אחריו), ומידת תופעות הלוואי שלהם קטנה ביותר. הסיכונים לעין ולראיה מטיפולי לייזר לגלאוקומה נמוכים מאוד, ולכן החשש לעבור אותם הינו מינימאלי. אם נשווה את פרופיל הבטיחות של טיפול לייזר לפרופיל הבטיחות של ניתוח גלאוקומה, נגלה שניתוחים הינם בעלי סיכון גבוה בהרבה ולכן אנחנו שומרים את האופציה הניתוחית רק לאותם עיניים שבהם חומרת המחלה הינה כזאת שאם לא ננתח, הסיכון בהתקדמות המחלה גובר על הסיכון הניתוחי. במילים אחרות, יש יותר סיכון אם לא ננתח, מאשר אם כן ננתח.

טיפול הלייזר הנקרא SLT הינו פיתוח יחסית חדש שהסתמך על טיפול לייזר קודם שנקרא ALT, שקיים בשימוש קליני מעל 20 שנה. אף ששני טיפולים אלו משמשים להורדת לחץ תוך-עיני, ומלווים במיעוט של תופעות לוואי, ישנם יתרונות מסוימים ל- SLT, שעליהם ארחיב את הדיבור.

טיפול לייזר לגלאוקומה של זווית פתוחה, הן מסוג ALT והן מסוג SLT ככלל, מוריד לחץ באופן הדומה להוספה של עוד סוג טיפה. לדוגמא, חולה שניתן לאזנו באמצעות סוג אחד של טיפות, קיים סיכוי סביר שהלייזר יוכל לאזנו כך שלא יצטרך לקחת טיפות. חולה הלוקח 3 סוגי טיפות ונמצא כי הגלאוקומה אצלו עדיין אינה מאוזנת כנדרש, יוכל לקבל סוג טיפות רביעי או לעבור טיפול לייזר, בתקווה שהגברת הטיפול יביא להתייצבות המחלה. חולה שמקבל את כל סוגי הטיפות שניתן לתת לו, ועדיין המחלה לא יציבה, יצטרך הרופא לשקול האם להציע טיפול לייזר, או לחליפין ללכת לכיוון של ניתוח, שיכול להביא לירידה משמעותית בהרבה בלחץ, אולם עם סיכונים גבוהים הרבה יותר. ככלל, טיפול לייזר יכול להחזיק כ- 5 שנים בממוצע (חלק מחזיקים יותר, וחלק פחות). והוא נמצע יעיל בכ- 70-80% מהמטופלים שעברו טיפול זה.

אחד היתרונות הגלומים בטיפול ה- SLT הינו האפשרות לחזור על הטיפול מספר רב יותר של פעמים, מאשר סוגי לייזר אחרים, כך שבמידה ותקופת הזמן שבה טיפול זה היה יעיל עוברת, או שלחליפין מחלת הגלאוקומה באותה העין החמירה עם השנים, ניתן לחזור על טיפול הלייזר יחסית בחופשיות, במידה ומתעורר הצורך.

אז מה קורה ברגע שהוחלט על טיפול לייזר? ככלל, כל מטופל\מטופלת המופנים או הפונים ביזמתם למרפאתי לטיפול לייזר, או לחליפין מטופל ותיק שלי שעבורו הופיע הצורך לעבור טיפול לייזר, יעברו בדיקת עיניים מקיפה בכדי להעריך את סוג הגלאוקומה, חומרת הגלאוקומה והמאפיינים המיוחדים של כל עין, בכדי להגיע להחלטה סופית אם אכן מוצדק לבצע טיפול לייזר זה. בסיום הביקור ייקבע למטופל תור לטיפול הלייזר, טיפול שיבוצע בביקור הבא. בנוסף ימולאו טפסי חברות הביטוח ויוסבר למטופל כיצד לצלוח את הבירוקרטיה הנחוצה כדי לקבל את אישור המבטח לטיפול זה. ככלל, במרפאתי הצלחנו לפשט מאוד את הצדדים הבירוקרטיים המקדימים את טיפול השר”פ.

טיפות העיניים הקבועות שהמטופל נוטל באופן קבוע יישארו לרוב ללא שינוי בעקבות ההחלטה לבצע טיפול לייזר, והן צפויות להישאר ללא שינוי גם ביום טיפול הלייזר ולאחריו. טיפול הלייזר עצמו מבוצע במרפאה, בישיבה, באופן המזכיר בדיקת עיניים שגרתית במנורת סדק, אלא שכעת יושב המטופל לפני מנורת-סדק שאליה מחובר סיב הלייזר. אחרי הטיפול יישאר המטופל להשגחה של בין 30-60 דקות כדי לוודא שהטיפול עבר בהצלחה וכדי שאוכל לשמוע מהמטופל כי הוא מרגיש בסדר גמור וכי הוא\היא לא חשים כל הבדל בהרגשה בעקבות הלייזר. בסיום הביקור יוזמן המטופל לביקורת ראשונה אחרי הלייזר, שהינה ללא תשלום, ושתקבע לעוד מספר שבועות, על-פי מצב העין וסוג הגלאוקומה.

לחצו כאן כדי לקרוא על: מטרת הטיפול בלייזר SLT

לחצו כאן כדי לקרוא על: היתרונות הצפויים בטיפול לייזר SLT

גלאוקומה וקטרקט:
www.glaucoma.org.il

ניתוח

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

קפסולוטומיה- טיפול לייזר אחרי ניתוח קטרקט
האם לייזר לקטרקט משני (קפסולוטומיה) כואב
התשובה הקצרה היא לא!, מכיוון שאין בקופסית האחורית (שממנה מנקים את העכירות) כל סיבי כאב. התשובה הארוכה: במהלך פרוצדורת הלייזר מניחים עדשת מגע על העין, לאחר הרדמת העין, ופעולה זו עשויה להיות מעט לא נוחה,...
מנתח במהלך ניתוח קטרקט
למה חשוב לאבחן איזה סוג גלאוקומה קיימת אצלך?
גלאוקומה הינה קבוצת מחלות בעלות מאפיינים דומים (לחץ גבוה, פגיעה בעצב הראיה ופגיעה בשדה הראיה) אולם היא מתחלקת לסוגי גלאוקומה שונים, כגון: גלאוקומה ראשונית לעומת משנית גלאוקומה של זווית פתוחה לעומת...
' איתן בלומנטל ליד מכשיר לייזר
טיפולי לייזר לגלאוקומה
קיימים ניתוחי לייזר שונים לטיפול בגלאוקומה. לסוגי גלאוקומה שונים מותאמים סוגים שונים של טיפולי לייזר. בגלאוקומה של זווית פתוחה טיפול הלייזר הנקרא טרבקולופלסטי (trabeculoplasty) נועד להגביר את ניקוז הנוזל...
eye_drops
מה עדיף כטיפול התחלתי בגלאוקומה: טיפות או טיפול לייזר?
חולה שאובחן לראשונה עם גלאוקומה יקבל מהרופא שלו מרשם לטיפות עיניים שאותן יצטרך לשים כל יום, פעם, פעמיים או שלוש פעמים ביום (תלוי בסוג הטיפה) לשארית חייו. זוהי גזרה לא פשוטה, אולם אנו הרופאים יודעים בביטחון...
זרימת הנוזל התקינה בתוך העין
מהי גלאוקומה
מהי מחלת הגלאוקומה ומדוע כה חשוב לטפל בה? מחלת הגלאוקומה הינה מחלת עיניים שכיחה שמסוגלת לגרום לנזק משמעותי לעצב הראיה, וכתוצאה מכך עלול להיפגע שדה-הראיה, ובהמשך גם חדות-הראיה באותה העין. בגלאוקומה, אבחון...