עיניים הזקוקות למשקפיים מתחלקות לקצרות רואי ולארוכות רואי. קצרי ראיה (מיופיה) זקוקים למשקפיים מסוג מינוס, בעוד שארוכי ראיה (היפראופיה, היפרופיה) זקוקים למשקפיים מסוג פלוס.
עין ארוכת רואי (הנקראת באנגלית היפראופיה), הינה עין מעט קטנה מהממוצע. אם עין ממוצעת שאינה זקוקה למשקפיים גודלה בערך 24 מ”מ, הרי עין היפראופית תהיה לרוב קטנה במ”מ אחד עד שניים מהגודל הרגיל, כך שהיא תהיה בגודל 22-23 מ”מ. היפראופיה מופיעה לרוב מילדות, או בגיל ההתבגרות במידה והעין גדלה בקצב פחות מהממוצע.

אותם 1-2 מ”מ נשמעים זניחים, אבל הם גורמים לכך שהתמונה המתקבלת על הרשתית אינה חדה ולכן יש צורך לחדד אותה (להחזיר לה את הפוקוס) בעזרת משקפיים. אנשים עם היפראופיה (היפרופיה) נקראים ארוכי רואי, וזאת מכיוון שהם רואים יותר טוב לרחוק אבל מתקשים לראות טוב לקרוב. קביעה זאת אינה נכונה לחלוטין, מכיוון שרוב ההיפראופים מסוגלים בצעירותם להסתדר ללא משקפיים גם לקרוב וגם לרחוק. אולם, לאורך זמן תתכן עייפות של העין וקושי לראות בבירור, ובילדים קיימת גם סכנה של התפתחות עין עצלה, ולכן מומלץ לחלק גדול מההיפראופים ללבוש משקפיים במידה והאופטומטריסט או רופא העיניים ממליצים על כך. בסביבות גיל 40-45 מופיע לרוב צורך במשקפי קריאה בכל האנשים,אולם מה שמאפיין אנשים עם היפראופיה הוא שהצורך במשקפי קריאה מופיע לרוב בגיל צעיר יותר מאשר אנשים שאינם היפראופיים (למשל בגיל 40).

אם כן, טשטוש הראיה האופייני להיפראופיה שונה מהמצב במיופיה (ראו הפרק על קוצר ראיה- מיופיה). מכך ניתן להבין מדוע בעוד שהמיופים נזקקים למשקפיים מסוג מינוס, ההיפראופים זקוקים למשקפיים הפוכים, מסוג פלוס.

למה חשוב לאדם לדעת שהוא היפראופי?

קודם כל, כדי שיבין מדוע מטושטשת אצלו הראיה לקרוב יותר מאשר הראיה לרחוק ומדוע הוא נאלץ להרכיב משקפיים. בנוסף, אחוז מסויים מההיפראופים (לרוב אלו עם מספרים יותר גבוהים- למשל מעל פלוס 3) סובל גם ממצב הנקרא זווית צרה. זהו מצב שבו קיימת צפיפות יחסית בעין הגורמת לעיכוב בזרימת הנוזל בין החלקים השונים של העין. כתוצאה מכך עיניים אלו נמצאות בסיכון לפתח גלאוקומה מסוג זווית סגורה.
חלק מאותם אנשים שלהם הפרעת ראיה מסוג היפראופיה זקוקים גם למעקב יסודי יותר של רופא העיניים. חלק קטן מהם עלול להזדקק לטיפול לייזר מניעתי שמטרתו לשפר את זרימת הנוזל בתוך העין ועל-ידי כך להקטין את הסיכון להתפתחות של גלאוקומה מסוג זווית סגורה או מצב של התקף גלאוקומה חריף. טיפול לייזר זה נקרא אירידוטומיה או אירידוטומי (laser peripheral iridotomy), ועל כך ניתן לקרוא בהרחבה בסעיפים על טיפולי לייזר לגלאוקומה.

שימו לב כי היפראופיה הינו מצב השונה לחלוטין מהצורך במשקפי קריאה בגיל במבוגר. בעוד שהיפראופיה מקורה בגלגל עין קטן (קצר) מהממוצע, הרי שצורך במשקפי קריאה מעל גיל 45 נובע מאובדן האלסטיות של העדשה הטבעית, תהליך טבעי (שהינו תלוי גיל) המתרחש (לצערנו) בכל בני-האדם.

לסיכום, אנשים עם עיניים מעט קטנות מהממוצע נקראים היפראופים. הם נזקקים להתאמת משקפיים מסוג פלוס, שיעזרו ויחדדו את הראיה בעיקר לקרוב אך גם לרחוק. אנשים עם היפראופיה קלה יכולים לרוב להסתדר מצויין ללא משקפיים, אבל יאלצו להרכיב משקפיים לקריאה בגיל צעיר יותר מאנשים רגילים. זאת אומרת, בעוד שבדרך כלל אנשים בסביבות גיל 45 מתחילים להרכיב משקפיים לקריאה על מנת לקרוא ספר ממרחק נוח אצל אנשים עם היפראופיה ייתכן שהצורך במשקפי קריאה יתרחש כבר בסביבות גיל 40.

גלאוקומה וקטרקט:
www.glaucoma.org.il

ניתוח

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

' איתן בלומנטל ליד מכשיר לייזר
טיפולי לייזר לגלאוקומה
קיימים ניתוחי לייזר שונים לטיפול בגלאוקומה. לסוגי גלאוקומה שונים מותאמים סוגים שונים של טיפולי לייזר. בגלאוקומה של זווית פתוחה טיפול הלייזר הנקרא טרבקולופלסטי (trabeculoplasty) נועד להגביר את ניקוז הנוזל...
זרימת הנוזל התקינה בתוך העין
מהי גלאוקומה
מהי מחלת הגלאוקומה ומדוע כה חשוב לטפל בה? מחלת הגלאוקומה הינה מחלת עיניים שכיחה שמסוגלת לגרום לנזק משמעותי לעצב הראיה, וכתוצאה מכך עלול להיפגע שדה-הראיה, ובהמשך גם חדות-הראיה באותה העין. בגלאוקומה, אבחון...
תמונה המציגה את מבנה העין ובפרט את האנטומיה של מחלות הגלאוקומה והקטרקט
אילו סוגי גלאוקומה קיימים
הסיבה העיקרית לעליה בלחץ התוך-עיני ולהופעת גלאוקומה הינה ירידה בניקוז הנוזל מהעין. לפיכך, החלוקה לסוגים שונים של גלאוקומה נעשית על-פי הגורם לירידה בניקוז. סיבות שונות יכולות להביא לירידה זאת, כאשר לכל...
Angle_HEB_narrow
גלאוקומה של זווית-צרה
(הנקראת גם גלאוקומה של זווית-סגורה) חולי הגלאוקומה מתחלקים לסוגים שונים, מכיוון שישנם סוגים שונים של מחלת הגלאוקומה, ולכן לא בכל עין מתבטאת הגלאוקומה באותה הצורה. לכן גם הסיבה לעליית הלחץ עשויה להיות שונה...
מכשיר לייזר לטיפולי עיניים בגלאוקומה
אירידוטומי- טיפול לייזר לגלאוקומה של זוית-צרה
בפרק זה נעסוק בטיפול לייזר הנקרא אירידוטומי.  זהו טיפול נפוץ המבוצע בעיניים עם זוית-צרה, עיניים הנמצאות בסיכון לפתח התקף חריף … אורך ראיה (היפראופיה)לקריאה »