הרשתית הינה שכבה דקה שעובייה פחות ממילימטר המצפה את גלגל העין מבפנים. זוהי הרקמה המשמשת אותנו לראיה, והיא משולה לפילם שבתוך המצלמה, הקולטת את התמונה ומעבירה אותה הלאה לכוון המוח.
בשכבה זו עלולים להופיע לעתים נדירות חורים או קרעים העלולים להוביל, בסופו של דבר, למצב הנקרא הפרדות רשתית. חשוב לציין שהופעת חורים ברשתית הינה תופעה נדירה יחסית, אולם כאשר היא מתרחשת עלול הדבר להוביל להפרדות רשתית.

מהם אותם חורים וקרעים?

מדובר על קריעה מיקרוסקופית של אזורים שבהם הרשתית דקה יותר וחלשה יותר. חורים אלו מתפתחים לרוב בהיקף הרשתית, מכיוון ששם שכיחים יותר שינויים המחלישים את הרשתית והופכים אותה לדקה יותר.  ישנה נטייה גבוהה יותר להופעת חורים וקרעים בעיניים עם קוצר ראיה (מיופיה) שהן עיניים גדולות יותר.

חשוב לדעת שקיים טיפול לחורים וקרעים ברשתית, טיפול שמלחים את שולי הקרע באופן המקטין מאוד את הסיכון להפרדות רשתית. טיפול זה לא נועד לסגור את החור, או להעלים את הקרע, אלא מטרתו להלחים (“להדביק”) את שולי הקרע למקומם כדי למנוע מנוזל לזרום באיטיות דרך החור או הקרע, אל מאחורי הרשתית, דבר היכול להביא למצב של הפרדות רשתית.   טיפול זה מבוצע באמצעות לייזר במרפאה, והוא יעיל רק אם עדיין לא התפתחה הפרדות רשתית.  מכיוון שלוקח לטיפול הלייזר כשבוע-שבועיים עד שמושגת השפעתו הרי שיש לקוות שלא תתפתח היפרדות של הרשתית באותם שבועיים שלאחר טיפול הלייזר, עד שתושג צלקת שתגן על החור או הקרע מהיפרדות עתידית.

כיצד ניתן לדעת אם התפתח קרע או חור ברשתית?

לא קל לאבחן את המצבים האלו, אך זהו אחד הדברים שרופאי העיניים בודקים ומחפשים במהלך בדיקה שגרתית של הרשתית. בנוסף, קיימות תופעות המלמדות על כך שייתכן וקיימת בעיה ברשתית. אלו כוללים ראיה של אורות וברקים או נצנוצים המופיעים ברשתית. החולה יתאר נצנוצים אלו כמופיעים בתוך העין, זאת אומרת שהם מופיעים גם בעיניים עצומות ובחושך, מכיוון שמקורם של אורות אלו מתוך העין עצמה.
גם כאשר מופיעים לכלוכים רבים בשדה הראיה, מעין הפרעות או “זבובים”, בכמות מאוד גדולה ושלא היו בעבר, מומלץ לפנות לרופא עיניים לבדיקה יסודית של הרשתית. בנוסף, קיימות מחלות שונות של הרשתית המעלות את השכיחות לחורים וקרעים, אולם אנשים החולים בהן נמצאים לרוב במעקב של רופא עיניים הבודק אחת למספר חודשים את תקינות הרשתית.

גלאוקומה וקטרקט:
www.glaucoma.org.il

ניתוח

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

אוטם של עורק הרשתית המרכזי של העין
חסימה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO)
אוטם (חסימה) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה קשה ובלתי הפיכה  לראיה בעין שבה נסתם כלי-דם חיוני זה. חסימה מלאה הנמשכת 90 דקות מביאה למוות של תאי עצב ברשתית, ובפרט במקולה (מרכז הראיה), ולכן...
רשתית העין לאחר אירוע של חסימת וריד הרשתית המרכזי
חסימה של וריד הרשתית המרכזי (CRVO)
חסימה של וריד הרשתית המרכזי גורמת למצב שבו דם יכול להיכנס לעין אבל לא יכול לצאת ממנה, ואזת בגלל חסימה מלאה בוריד האוסף חזרה את הדם מהרשתית. כתוצאה מכך הדם בכל-הרשתית עומד, הלחץ בתוך כלי הדם העורקיים והורידיים...
תסחיף (אמבוליה) בתוך כלי-דם
חסימה של סעיף של עורק הרשתית המרכזי (BRAO)
אוטם (חסימה) של סעיף (אחד הפיצולים) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה באותו החלק של הרשתית שמוזן ע”י הסעיף שנחסם. באותו חלק של הרשתית נגרמת פגיעה קשה ובלתי הפיכה. במידה והחסימה נמשכת כ-...
תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)
חור מקולרי
חור מקולרי, הנקרא גם חור במרכז המקולה (Macular hole), הינו מצב שבו מופיע חור  ברשתית של העין, במרכז הראיה. מצב זה פוגע באופן קשה בחדות הראיה בעין זו מכיוון שעיקר הראיה נשען על האזור הקטן שמכונה מרכז...
היפרדות רשתית של כל שטח הרשתית הנראה בתמונה, למעט הפינה העליונה השמאלית
היפרדות רשתית (Retinal detachment)
מהי היפרדות רשתית? הפרדות רשתית נקראת לעיתים גם: “התנתקות של הרשתית”, “נפילת רשתית” או “רשתית שהתפרקה ממקומה”. הפרדות רשתית הינו מצב שבו הרשתית של העין איננה מתוחה על-פני...