מטופלים רבים פונים אלי בשאלה- “האם חשוב שאשתמש בטיפות עיניים ליובש, טיפות הנקראות גם “דמעות מלאכותיות”?
ניתן לחלק מטופלים אלו לשניים- אלו שכבר היו בבדיקת עיניים ונאמר להם שהם צריכים לקחת דמעות מלאכותיות לשארית חייהם במינון של מספר פעמים ביום, ולעומתם אלו המודעים לנושא וחשים תחושת אי נוחות בעיניים ורוצים לדעת אם גם הם צריכים להיות מטופלים בדמעות מלאכותיות. לכל אותם מטופלים אסביר מספר נקודות חשובות לגבי יובש בעיניים והטיפול בו:

  1. יובש בעיניים הינה תופעה שכיחה באזורנו בגלל האקלים החם והיבש. זוהי תופעה שמתגברת עם הגיל, כך שאם אנשים צעירים כמעט לעולם אינם זקוקים לתחליפי דמעות, הרי שככל שאנחנו מתבגרים ובפרט מגיל 60 ומעלה, הצורך בטיפות אלו עולה משמעותית.
  2. יובש בעיניים, למעט מקרים מאוד קיצוניים, איננו מהווה מבחינתי מחלה כי אם מטרד. זאת אומרת היובש כשלעצמו לא מקלקל את העיניים ולא גורם לנזק בלתי הפיך, אולם הוא מהווה אי נוחות ומטרד שיש באפשרות רופא העיניים לרשום לכם טיפות שתקל עליכם באופן משמעותי.

יובש בעיניים לרוב מתבטא בתחושה ש- “מרגישים את העיניים”, שמשהו לא נוח. התחושה יכולה להיות תחושה של חול בעיניים, תחושה של גוף זר (“ריס או גרגר מטייל לי בעין”), יובש או שריטות. מכך ניתן ללמוד שכל אחד מתאר תחושות אלו בצורה אחרת, שהמשותף הוא תחושה שהעיניים מציקות ומפריעות.

הדרך לאבחן יובש בעיניים, לדעתי, נגזרת לא רק מבדיקת רופא העיניים, אלא בעיקר מהתגובה לטיפול. אם ניקח שני מטופלים שמרגישים את אותן תופעות בעיניים ושניהם ינסו במשך מספר ימים טיפות של דמעות מלאכותיות- זה שיש לו יובש יחוש הקלה מיידית למספר שעות בכל פעם שהוא/היא ישימו טיפה, ושיפור בתחושה תוך מספר ימים, ואילו המטופל השני שאין לו יובש בעיניים (אלא בעיה אחרת) יכול לטפטף כמה דמעות מלאכותיות שיחפוץ, אך תחושת אי הנוחות לא תוקל אצלו באופן משמעותי.

לכן, פעמים רבות, גם אחרי בדיקה יסודית שלי, אני מציע למטופלים שינסו בקבוק אחד של דמעות מלאכותיות שאותו ייקחו 4-6 פעמים ביום לצורך בדיקה, ואחרי שבוע-שבועיים ישאלו את עצמם האם המטרד בעיניהם הוקל באופן משמעותי מאז שהחלו לטפטף את הטיפות. אם התשובה היא כן- מדובר ביובש ואפשר להמשיך את הטיפול באופן כרוני, זאת אומרת לתמיד. מאידך אם התחושה היא שהטיפות לא עשו הבדל משמעותי, התשובה שלי היא שאפשר להפסיק להשתמש בטיפות ואין הכרח או צורך להמשיך לטפטף אותן.

ישנם היום בשוק מוצרים רבים ליובש בעיניים שמאופיינים קודם כל בהרכב חומרים שונה זה מזה, ושנית, אפילו כשהרכב החומרים זהה, אנחנו תמיד נמצא כי חברות שונות מייצרות מוצרים כמעט זהים תחת שמות שונים. מה מבדיל בין המוצרים בעלי ההרכבים השונים? ההבדל הראשון הוא מידת השמנוניות של הטיפות, כלומר עד כמה הן מימיות או לחלופין שומניות. ככל שהטיפות יותר שמנוניות הן תחזקנה יותר זמן בעין, ותהוונה תחליף דמעות טוב יותר. מאידך, אלו תהיינה בדרך כלל הטיפות היקרות יותר.

כדי לקבל מושג עד כמה הטיפות שמנוניות או מימיות אפשר פשוט לטפטף על האצבע טיפה או שתיים ובין שתי אצבעות לחוש האם הטיפות מרגישות יותר מימיות או יותר שמנוניות, זאת אומרת האם האצבעות מחליקות אחת על השנייה כאילו שטיפת שמן טופטפה ביניהן, או לחליפין, טיפת מים. הבדל נוסף בין הטיפות קשור לשאלה האם ישנם בבקבוק חומרים משמרים או שהרכב הטיפות נטול חומרים משמרים. בעקרון, עבור רוב האוכלוסייה לא יהיה הבדל גדול בין טיפות עם או בלי חומרים משמרים, אולם, מטופלים שאלרגיים או רגישים לחומרים משמרים ירגישו לאורך זמן הרבה יותר טוב עם הטיפות שאינן מכילות חומרים משמרים. באופן כללי, אם נשים בצד את הנושא הכספי, אני כמטופל הייתי מעדיף להשתמש בטיפות ללא חומר משמר, אולם צריך לזכור שאלו טיפות יקרות יותר וצריך תמיד לשקול גם את הנושא הכספי בתוך מכלול השיקולים המובילים להחלטה אלו טיפות של דמעות מלאכותיות לבחור.

הנושא השלישי הוא כמות הטיפות במיכל ומשך הזמן שניתן להשתמש בו (מרגע פתיחת הבקבוק). בנוסף, שימו לב כי קיימות דמעות מלאכותיות המגיעות ארוזות בבקבוקוני פלסטיק חד פעמיים קטנטנים, שמצד אחד שומרים על הסטריליות ומאפשרים לכם לקחת 10 טיפות יחד אתכם במקום בקבוק שלם, אך מצד שני חסרונם הוא שבכל פעם שמטפטפים טיפה, צריך למצוא פח זבל כדי לזרוק את הפלסטיק שנשאר- גם המיכל עצמו וגם הפקק של הבקבוקון. נקודה שנייה- במיכלים הקטנטנים האלו יש לרוב יותר משתי טיפות (אחת לכל עין), ואנחנו נמצא את עצמנו מעמידים את בקבוקון הפלסטיק הקטן בפינה של השולחן, נשען על הקיר, בניסיון לשמור את שארית הטיפות למועד מאוחר יותר, דבר שלא כל כך נוח. קשה מאוד לקחת את הבקבוקונים הקטנים יחד איתנו לאחר שפתחנו אותם ולכן באופן כללי כפציינט הייתי מעדיף להשתמש בטיפות מלאכותיות שבאות בבקבוק אחד גדול שלא דורש מאיתנו לפזר אחרינו חתיכות פלסטיק ולמצוא להן פח.

מדוע אם כן משווקות חלק מהחברות את טיפול העיניים בבקבוקונים חד-פעמיים? התשובה נעוצה בכך שזאת הדרך הפשוטה והיעילה ביותר לארוז טיפות ללא חומר משמר באופן שניתן להשתמש בהן ללא חשש של זיהום הטיפות, שהיה מתרחש מהר מאוד מכיוון שאין בהן חומר משמר. רק בשנים האחרונות הצליחו לייצר דמעות מלאכותיות ללא חומר משמר שניתן לשווק בבקבוק אחד גדול, עם תאריך תפוגה של חודש ויותר מאז הפתיחה.

בניגוד לרוב תרופות העיניים הדורשות מרשם רופא, חשוב לדעת כי כל סוגי הדמעות המלאכותיות ניתנים לקנייה ללא כל מרשם. היתרון היחידי של מרשם רופא הוא שעבור סוגים מסוימים של טיפות עיניים ליובש, בקופות חולים מסוימות, ייתכן ומרשם רופא יזכה אתכם בהנחה כלשהי כחברי הקופה. זאת נקודה ששווה לבדוק מכיוון שטיפות אלו ישמשו אתכם באופן כרוני לשנים רבות (ואפילו לכל חייכם) וגם אם החיסכון על כל בקבוק נשמע זניח, סכום זה מצטבר על פני חודשים ושנים רבות. מכיוון שטיפות אלה באופן כללי (למעט ההנחה הכספית לפעמים), אינן דורשות מרשם רופא, הרי שכל פציינט הרוצה בכך יכול בקלות לבדוק ולהשוות טיפות שונות ולבחור מי מהן הכי נוח לו.

כשמטופלים שואלים אותי מה הטיפות הכי טובות התשובה שלי- אותן טיפות שנוח ונעים לכם איתן ושאתם חשים שהן מקלות על בעיית היובש ואי הנוחות בעיניים שלכם. הדבר דומה למשחת שיניים לשמפו או לסבון, שלדעתי (ואינני מתיימר להיות סמכות בנושא), לא משנה באיזה שמפו ובאיזו משחת שיניים תשתמשו, כולם יעשו את העבודה. לכן אנחנו בוחרים אותם לפי מה שנוח ונעים לנו. באותה צורה הייתי ממליץ לכם להשוות ולמצוא את טיפות העיניים לדמעות מלאכותיות שיתאימו לכם לא מפני שנאמר עליהן שהן טובות יותר, ולא מכיוון שהן יקרות יותר, אלא מפני שבעיניים שלכם אתם חשים איתן יותר בנוח ומרגישים שטפטוף של טיפה מרגיע את אי הנוחות למשך זמן ממושך יותר. כלומר, אם בסוג אחד של טיפות אתם צריכים לטפטף מידי שעה כדי להרגיש הקלה ואילו סוג אחר מספיק לכם לשים רק פעם בשלוש שעות, כדי להשיג את אותה ההקלה, הייתי מעדיף שתשתמשו בסוג השני של הטיפות- אלו שנותנות הקלה ממושכת יותר (כמובן, תוך התחשבות במגבלות התקציב).

לסיכום, יובש בעיניים (למעט מקרים קיצוניים ביותר) אינו מחלה במובן שמצב זה אינו מקלקל את העיניים ואינו גורם לנזק בלתי הפיך. מאידך, יובש מהווה מטרד משמעותי וגורם לאי-נוחות רבה בעיניים. הטיפול ביובש פשוט ביותר, טפטוף של דמעות מלאכותיות מדי מספר שעות, באופן שתחליפי הדמעות מפצים את העיניים על החוסר הטבעי במרכיב השומני של הדמעות.

אפשר לציין שבמקרים קיצוניים של יובש ישנן תרופות המסוגלות לגרות מעט את הפרשת הדמעות ולהגביר אותה, ובמקביל ניתן להצר ואף לסתום את צינור מוצא הדמעות מהעין כך שהדמעות יישארו יותר זמן בעיניים. אולם אלו, כאמור, פתרונות למקרים קיצוניים ביותר. ישנם סוגים שונים של דמעות מלאכותיות, והדרך לקבוע מי הסוג המתאים ביותר הינה על ידי בדיקה של המטופל מי מהתכשירים הכי נעים לו/לה בעיניים, ומי מהם מביא להקלה המשמעותית והממושכת ביותר. הדרך לדעת אם יש לכם יובש הדורש טיפול, מעבר לבדיקה והתייעצות עם רופא העיניים שלכם, הוא דרך ניסיון טיפולי שמשמעותו שימוש בטיפות למשך מספר שבועות (בקבוק אחד) ואז לענות על השאלה: עד כמה מורגשת ההקלה שהטיפות גורמות, וכמה השימוש בטיפות משפר את איכות חייכם.

גלאוקומה וקטרקט:
www.glaucoma.org.il

ניתוח

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

Hylo-Comod_HEB
טיפות ומשחות ליובש בעיניים
קיימים כיום תכשירים רבים של טיפות-עיינים ומשחות לטיפול בעיניים יבשות:   אינפורמציה נוספת בנושא יובש בעיניים: יובש בעיניים- מה עושים כיצד יובש ודמעת מסתדרים ביחד מי זקוק לדמעות מלאכותיות  
Hylo-Comod_HEB
יובש בעיניים- מה עושים
הרגשה של אי-נוחות ותחושת חול או “גוף-זר” בעיניים עשויה לנבוע ממצב הנקרא יובש בעיניים, יובש שניתן לטיפול על ידי טיפול תרופתי בטיפות.  פרק זה יעסוק בכל מה  … מי זקוק...
eye watching through puzzles
כיצד יובש ודמעת מסתדרים ביחד
מדוע רופא העיניים שלי אמר שאני צריך לטפטף טיפות עיניים ליובש כשבעצם העיניים שלי דומעות הרבה יותר מאנשים אחרים? מטופלים מסוימים פונים אלי מבולבלים מהעובדה שמצד אחד רופא העיניים הסביר להם שיש להם עיניים...
אלרגיה של העיניים
אלרגיה הינה תופעה שכיחה מאוד, שבה אנשים מגיבים בגירוי יתר לחומרים, כימיקלים או לחומרים מן החי, שרוב בני-האדם האחרים אינם סובלים מהם ולא מגיבים אליהם. אלרגיה יכולה להתפתח לאבקנים של צמחים מסוימים, לאוכל...
Optilast_HEB
טיפות עיניים לאלרגיה
אלרגיה של העיניים הינה תופעה שכיחה המתאפיינת בגירוי, אי-נעימות, אודם, נפיחות ותחושת חול או גוף זר בעיניים.  הסיבה לאלרגיה הינה חשיפה לחומרים (לרוב מן הצומח או מן החי) שאנו אלרגיים אליהם.  אנשים שונים אלרגיים...