עמוד זה עוסק באסטיגמציה (שנקרא גם אסטיגמטיזם), ובצילינדר. אלו שני ביטויים שאנשים שמרכיבים משקפיים שומעים לעיתים קרובות, אבל לא תמיד קיבלו הסבר מעמיק לגביהם. אחרי ההקדמה הזאת אנסה להסביר מונחים אלו במילים פשוטות.

אסטיגמציה (ובאנגלית: astigmatism) מתארת בעיה הקיימת בעין (או ליתר דיוק בקרנית), בעוד שהתיקון במשקפיים שמנסה לבטל בעיה זאת (הנקראת אסטיגמציה) נקרא צילינדר.

כלומר, עין שאין לה אסטיגמציה לא תזדקק לתיקון של “צילינדר” במשקפיים, לעומת עין שיש לה אסטיגמציה ומכיוון שכך תזדקק לתיקון משקפיים שיכלול צילינדר כדי לראות באופן מיטבי. יתרה מזאת, מידת הצילינדר תהיה פרופורציונאלית למידת האסטיגמציה, כדי שהאחד יבטל את השני.

ניתן לסכם באופן כללי כי כל האנשים מתחלקים ל: אנשים שאינם זקוקים למשקפיים מכיוון שהם רואים טוב לרחוק. אנשים אלו, עד גיל 45 יראו היטב גם לקרוב ללא משקפי קריאה (אחרי גיל 45-50 תתחיל להיחלש הראיה לקרוב, וגם הם יזדקקו למשקפי קריאה). לעומתם, אנשים שאינם רואים טוב ללא משקפיים מתחלקים ל: קצרי-ראיה (מיופיה), ול- ארוכי ראיה (היפראופיה). על כל אחד מהמושגים האלה תוכלו לקרוא בסעיף המתאים.

לכל עדשת משקפיים קיים מספר המבטא את חוזק המשקפיים. בנוסף למספר יכול להיות גם מרכיב של צילינדר, שגם הוא מבוטא במספר המתאר את חוזק הצילינדר. גם מספר המשקפיים, וגם מספר הצילינדר נמדדים ביחידות של דיופטר (דיופטרות, דיופטרים), והמסומנים בפלוס או במינוס. כפי שנאמר, מרכיב הצילינדר נמדד אף הוא בדיופטרות כמו המספר הרגיל של המשקפיים, אבל בניגוד למספר המשקפיים, הצילינדר מקבל גם ערך של מעלות. אותן מעלות מתארות את הכיוון של הצילינדר, כלומר האם הוא אופקי, אנכי או באלכסון, ובאיזו זווית בדיוק הצילינדר מונח בכל אחת מהעיניים.

כדי להבין מהי אסטיגמציה ומהו צילינדר, אין הכרח ללמוד את הפיזיקה והאופטיקה הקשורים לתופעות אלו באופן מעמיק. למעשה, מה שחשוב להבין שהצילינדר הינו אחד המאפיינים של עדשת המשקפיים. לדוגמא, אדם שיש לו משקפיים בעלות מספר כלשהו ללא צילינדר, אינו שונה מהותית מאדם שיש לו את אותו מספר, אבל בתוספת של צילינדר. כל אדם המרכיב משקפיים זקוק להתאמה של עדשת משקפיים שתותאם לו אישית כדי לתקן את הראיה עד כדי 6/6 (100%). אותו מספר יכול, ויכול שלא, להכיל מרכיב של צילינדר.

לחנויות האופטיקה המנפיקות משקפיים קשה מעט יותר להתמודד עם הצילינדר, משום  שמספר האפשרויות (הקומבינציות) השונות של עדשות משקפיים עם צילינדר גדולה הרבה יותר. לכן, עבור אדם עם משקפיים המכילות צילינדר, לעיתים החנות תצטרך להזמין את עדשת המשקפיים מהיצרן או היבואן שמחזיקים כמויות גדולות בהרבה במלאי. מסיבה זאת (הצורך להחזיק מלאים), ומכיוון שעדשות משקפיים שיש בהן מרכיב של צילינדר מיוצרות במפעל בכמויות קטנות יותר, ועם מורכבות ייצור מעט גבוהה יותר, העלות של אותן עדשות משקפיים הכוללות צילינדר תהיה לרוב גבוהה יותר. חשוב עם זאת להדגיש כי מעבר לעניין הטכני הקשור לייצור, לאחזקה של מלאים ולרב-גוניות הגבוהה הקשורה לעדשות המכילות מרכיב של צילינדר, אותו אדם שנאמר לו ש- “יש לו צילינדר” לא צריך להיות מוטרד או להרגיש שונה עקב כך, מכיוון שאין הבדל עקרוני בין אלו המרכיבים משקפיים עם צילינדר ואילו שאינם זקוקים למרכיב של צילינדר. לאלו שעדיין לא נרגעו מהסבר זה, יקל אולי ללמוד שישנם יותר אנשים המרכיבים משקפיים עם צילינדר, מאשר אנשים המרכיבים משקפיים ללא צילינדר. אולם, חלק גדול מאילו הלובשים משקפיים עם צילינדר אינם יודעים זאת, פשוט מכיוון שהנושא לא עלה עדיין בשיחה עם האופטומטריסט או רופא העיניים שלהם.

מה המשמעות, אם כן, לקיומה של של אסטיגמציה שמחייבת שימוש במשקפיים עם צילינדר? המשמעות הינה בעיקרה לאופטומטריסט שמבצע את הבדיקה. מאותה סיבה של הרב-גוניות הגדולה הנובעת מקומבינציות שונות של חוזק הצילינדר והזוית שלו (הכיוון של הצילינדר), יזדקק האופטומטריסט לבדיקה מעט ארוכה יותר כדי לוודא, לחשב ולאמת את מספר המשקפיים המדויק של הפציינט.

כמו חוזק מספר המשקפיים, כך גם חוזק הצילינדר ואף הזוית שלו עשויים להשתנות במהלך החיים, וישנם אנשים שעד גיל מסוים לא הזדקקו לצילינדר, ואז הופיע, ולעומתם כאלו שהיה להם צילינדר נמוך ובשלב כלשהו בחייהם נעלם באופן זמני ואף קבוע.

גלאוקומה וקטרקט:
www.glaucoma.org.il

ניתוח

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

עכירות משמעותית וממוקדת בקרנית
עכירות בקרנית
הקרנית הינה החלק הקדמי ביותר של העין שדרכו נכנס לעין האור. הקרנית הינה בעובי של בין חצי מילימטר למילימטר אחד, וחייבת להיות מורטבת כל הזמן בכדי שלא להתייבש. הרטבה זאת מבוצעת ע”י הדמעות ותנועת העפעפיים. שקיפות...
catarcat-slider-2
מהו קטרקט
קטרקט הינו מצב שכיח, המופיע לרוב החל מגיל 60-65, ושכיח מאוד בשנות השבעים והשמונים.  הופעת קטרקט הינו מצב שבו העדשה הטבעית שיש בעין שלנו (העדשה שאנחנו נולדים איתה), מחליפה את צבעה לאט-לאט, משקופה (כמו מים)...
Hylo-Comod_HEB
יובש בעיניים- מה עושים
הרגשה של אי-נוחות ותחושת חול או “גוף-זר” בעיניים עשויה לנבוע ממצב הנקרא יובש בעיניים, יובש שניתן לטיפול על ידי טיפול תרופתי בטיפות.  פרק זה יעסוק בכל מה  … אסטיגמציה...
ניתוח עיניים
השתלת קרנית
בחולים שלהם התפתחה עכירות בקרנית, המהווה מחסום לראיה תקינה באופן משמעותי, יש כיום אפשרות להציע ניתוח להחלפת הקרנית, שהינו ניתוח השתלה. עד לפני 20-30 שנים, היה קשה מאוד לבצע ניתוח זה בהצלחה. אולם שיפורים...
glasses-over-snellen-chart
מה מייחד כל זוג משקפיים
מה מבדיל זוג משקפיים אחד ממשנהו? פרק זה יעסוק בשאלה: ממה מורכבות המשקפיים שאתם לובשים? ומה מבדיל זוג משקפיים אחד ממשנהו?ראשית, תאור קצר של המשקפיים עצמן: כל אחת מהעדשות מאופיינת על ידי מספר הנקרא גם...