מחלת הסוכרת הינה מחלה קשה יחסית הפוגעת באיברים רבים בגוף במהלך של שנים רבות באיטיות רבה. כדאי אולי לעצור לרגע ולזכור שעד המצאת האינסולין לפני שנים לא רבות הייתה סוכרת מחלה שלא ניתן היה לטפל בה כלל.
היום, חולי סוכרת התלויה באינסולין, גם אם חלו במחלה בגיל צעיר ביותר, מסוגלים לחיות חיים כמעט רגילים לגמרי בעזרת הזרקות אינסולין מספר פעמים ביום, בשילוב עם בדיקות דם חוזרות ונשנות כדי לוודא את רמות הסוכר בדם. אותם חולים שלא זקוקים לאינסולין, ושלכן מצבם טוב בהרבה, מאזנים את הסוכרת שלהם באמצעות כדורים שונים ובאמצעות דיאטה קפדנית ומחמירה.
סוכרת אם כן הפכה להיות מחלה כרונית שניתן לחיות איתה בשלום חיים ארוכים ומלאים. הבעיות, אם כן, שאנו נתקלים בהן כיום נובעות מהשינויים הכרוניים המתפתחים בחולי סוכרת לאחר שנים רבות. מבין כל הבעיות שסוכרת עלולה לגרום, כגון פגיעה בכלי-הדם, פגיעה באצבעות הרגליים, פגיעה בכליות, בלב ובאברים נוספים, הפגיעה החמורה ביותר עלולה להתרחש ברשתית וזאת בראש ובראשונה בשל החשיבות הרבה של הראיה.
הפגיעה ברשתית העין במחלת הסוכרת יכולה להוביל לפגיעה קשה, העלולה בשלבים המתקדמים להיות בלתי הפיכה. חשוב להבין כי פגיעת הסוכרת בעין אינה תלויה בהכרח באיזון של הסוכרת. פגיעה זאת עלולה להופיע ואף להחמיר גם בחולים המאוזנים היטב מבחינת רמות הסוכר בדם. במילים אחרות: איזון מירבי של הסוכרת אינו מבטיח כי לא תתפתח מחלה ברשתית. מאפיין אחד של הפגיעה ברשתית וזאת בניגוד לפגיעות אחרות של הסוכרת בגוף, הוא שניתן במקרים רבים של הופעת סוכרת ברשתית לטפל ולעצור את ההתקדמות.
מה אם כן חשוב להציע לחולה סוכרתי?
בראש ובראשונה, והחשוב מכל, שרופא עיניים יבדוק את חולה הסוכרת באופן סדיר, לרוב בקופת חולים. אותו רופא ירחיב את האישונים לבדיקת הרשתית ויבדוק את מצב הסוכרת בעין, לרוב אחת לחצי שנה עד שנה.
מפליא הדבר כי חולי סוכרת רבים אינם נבדקים באופן סדיר על-ידי רופאי עיניים. אם אתם או מישהו מבני משפחתכם סובל מסוכרת ואינו מבקר באופן סדיר אצל רופא העיניים, חשוב מאוד לשנות זאת מייד! זאת מכיוון שהגורם מספר אחד לפגיעה ברשתית בחולי סוכרת קשור להזנחה הנובעת מחוסר מעקב רפואי מכיוון שהחולה אינו פוקד את רופא העיניים. אין זה נדיר כי חולה סוכרת יאובחן עם פגיעה קשה ברשתית ואז יתברר כי הזניח את ביקוריו אצל רופא העיניים כבר מספר שנים.
במידה ורופא-העיניים ימצא שינויים הנגרמים מסוכרת, יחליט אם הם קלים וניתנים למעקב בלבד או שיש צורך בטיפולי לייזר. כאשר ישנם שינויים ברשתית הנגרמים מסוכרת (לרוב פגיעה בכלי דם קטנים ברשתית ובצדם אזורים של דימומים קטנים), תתכן אפשרות לטפל בלייזר, כדי להאט את הנזק ברשתית.
כפי שציינתי, איזון הסוכר, למרות שהוא חשוב מאוד וחיוני לאורח חיים רגיל בסוכרת, אינו מונע תמיד את החרפת הסוכרת ברשתית ולכן יש צורך בטיפול לייזר, שהוא הטיפול היחיד היכול להאט את התפתחות הסוכרת ברשתית. כאשר חולי סוכרת אלו חוצים את הסף שבו הפגיעה ברשתית מחייבת טיפול לייזר, הם יופנו כדי לקבל טיפול זה, שבו הלייזר משמש כדי “לכבות” את אותם האזורים ברשתית שנפגעו מהסוכרת. טיפול לייזר זה, המבוצע לרוב במהלך של מספר טיפולים, מסוגל להקטין את התדרדרות הנזק ברשתית ולעתים אף להביא לייצוב המצב.

המלצתי לחולי סוכרת:

סוכרת הינה מחלה כרונית לא פשוטה, המלווה את האדם כל ימי חייו. אולם טיפול מסור של רופא הסוכרת, ובנוסף לכך מעקב מסודר של רופא עיניים, יכולים להקטין את הסיכון לכך שהסוכרת תפגע ברשתית באופן משמעותי ובלתי הפיך.
אני ממליץ ומייעץ לכל אדם הסובל מסוכרת שיהיה במעקב קבוע של רופא עיניים, כלומר שייבדק על ידי רופא עיניים אחת לחצי שנה עד שנה, תלוי בהוראות שיקבל מהרופא. על החולה לדעת כי ברגע בו יופיעו חלילה שינויים ברשתית המחייבים התייחסות, יש כיום לרפואה המודרנית כלים כדי להקטין את הסיכון לכך שהסוכרת תמשיך ותפגע בראיה. למרות שטיפול הלייזר לא עוזר בכל המקרים באותה מידה, אין ספק שעיניים מטופלות ייפגעו הרבה פחות מעיניים שלא עברו טיפול לייזר, וישמרו על איכות הראיה שנים רבות יותר.
לסיכום, רבים בקרב האוכלוסייה המבוגרת חולים בסוכרת- מחלה בה הגוף אינו מנצל או מאחסן נכונה את הסוכר. מחלת הסוכרת עלולה לגרום לשינויים בכלי הדם. שינויים אילו בעיניים יכולים לגרום למחלות כגון קטרקט, גלאוקומה ופגיעה בראיה כתוצאה מנזק לכלי-הדם בעין. פגיעה בכלי-הדם של הרשתית עלולה לגרום לדליפה של נוזלים או דם, ולגרום לנזק בקרקעית העין. מצב זה נקרא רטינופטיה סוכרתית (Diabetic retinopathy), העלול להביא לטשטוש ועיוות של התמונה הנקלטת ברשתית ומועברת אל המוח, ובמצבים חמורים אף לעיוורון.
ניתוח לייזר הנו הטיפול היעיל ביותר במחלה זאת. טיפול זה לרוב אינו מצליח להחזיר את הראייה לקדמותה אך הוא יעיל מאוד בעצירת התדרדרות הראייה ובמניעת החמרה נוספת. חולים ברטינופטיה סוכרתית עלולים שלא לדעת כי הם זקוקים לטיפול לייזר, וזאת מכיוון שהמחלה אינה מורגשת על ידי החולה בשלבים הראשונים. הדרך הטובה ביותר למניעת המחלה ברשתית היא ע”י בדיקה שגרתית אצל רופא העיניים. מומלץ כי אנשים החולים במחלת הסוכרת יבדקו לפחות אחת לשנה, או על-פי המלצתו של רופא העיניים המטפל.

דימומים ותפליטים (אקסודטים) ברשתית הסכרתית
דימומים ותפליטים (אקסודטים) ברשתית הסכרתית. במרכז התמונה ניתן להבחין בדימומים אלו ובאיזורים של כתמים לבנים. אלו סימנים מוקדמים לפגיעה סכרתית בכלי הדם הקטנים של הרשתית.
רשתית העין בחולה סכרת
צילום זה של רשתית העין מראה דימומים ותפליטים שהם תוצאה של מחלת הסכרת. בפינה הימנית התחתונה של הצילום ניתן לראות עגולים לבנים קטנים שהינם סימנים שמשאיר טיפול הלייזר שהחולה עבר.
סימנים משמעותיים לסכרת ברשתית
מימין למקולה (למרכז הראיה), בחלק הימני של התמונה, ניתן לראות איזור עם תפליטים לבנבנים רבים המסודרים בקבוצות, ואילו בחלק העליון של התמונה ניתן לראות דימומים רבים בתוך רקמת הרשתית. מכלול השינויים הניראים בתמונה מתאימים לסוכרת, כמו גם למחלות נוספות המערבות את כלי הדם הקטנים של הרשתית.
דימומים ותפליטים (אקסודטים) רבים בכל שטח הרשתית
דימומים ותפליטים (אקסודטים) רבים בכל שטח הרשתית, מצב היכול להתאים לפגיעה סוכרתית ברשתית. מדובר בדימומים ובבריחה של חלבונים מתוך כלי-הדם, שתי תופעות המרמזות על כך שכלי-הדם הקטנים בעין זו חולים. במצב שכזה יש צורך במעקב קפדני אחרי התקדמות המחלה ובמידת הצורך בטיפולי לייזר ולעיתים גם בתוספת של זריקות תוך-עיניות במטרה לעצור או לפחות להאט את התקדמות המחלה.
דימומים ותפליטים ברשתית
תמונה זאת מדגימה דימומים ותפליטים ברשתית שאותם ניתן לראות כנקודות קטנטנות אדומות, ואיזורים קטנים לבנבנים במרכז התמונה ובימינה. מצב זה שכיח בחולים סכרתיים, ומחייב מעקב צמוד של רופא עיניים.
דימום בזגוגית בעין אחרי טיפול לייזר נרחב
בתמונה זאת ניתן לראות דימום מרשים לכל רוחב התמונה, שממוקם קדמית לרשתית (הדימום ממוקם בתוך הזגוגית) ולכן דימום זה מסתיר את הרשתית שמאחוריו. כל הרשתית מלאה בצלקות מטיפולי לייזר קודמים. זוהי עין עם סכרת משמעותית ברשתית, וניתן להניח שאילולא טיפולי הלייזר כבר היתה עיוורת לחלוטין.
בצילום פלורסצאין זה ניתן לראות פגיעה סכרתית ברשתית וטיפול לייזר שעבר החולה בעין זו
בצילום פלורסצאין זה ניתן לראות פגיעה סכרתית ברשתית (ראה נקודות בוהקות ופיתול כלי דם בחלק העליון של התמונה), וטיפול לייזר (כתמים אפורים בינוניים ואחידים בגודלם בחלק הימני של התמונה) שעבר החולה בעין זו. טיפול הלייזר מכוון בכדי להאט ולעצור את התקדמות הנזק הסכרתי לרשתית.
תמונה של בדיקת פלורסצאין בשלבים מאוחרים המראה צלקות לייזר על-פני כל הרשתית
תמונה של בדיקת פלורסצאין בשלבים מאוחרים המראה צלקות לייזר על-פני כל הרשתית ודלף מאיזור המקולה. זוהי תמונה אופיינית לחולה סוכרת מטופל בלייזר.
צילום פלורסצאין מדגים איזורים חולים בעין עם סכרת ברשתית
צילום פלורסצאין זה מדגים איזורים חולים בעין עם סכרת ברשתית. ניתן לראות אזורים לבנים ואזורים שחורים ובנוסף איזורים של חוסר סדירות שכולם מעידים על בעיה ברשתית הנובעת מפגיעה סכרתית. בדיקה זאת מאפשרת לראות שינויים שלא תמיד נראים לעין הרופא בבדיקת הרשתית, שינויים שעוזרים להחליט מהו הטיפול הנכון בכל עין ועין.

גלאוקומה וקטרקט:
www.glaucoma.org.il

ניתוח

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

תסחיף (אמבוליה) בתוך כלי-דם
חסימה של סעיף של עורק הרשתית המרכזי (BRAO)
אוטם (חסימה) של סעיף (אחד הפיצולים) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה באותו החלק של הרשתית שמוזן ע”י הסעיף שנחסם. באותו חלק של הרשתית נגרמת פגיעה קשה ובלתי הפיכה. במידה והחסימה נמשכת כ-...
תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)
חור מקולרי
חור מקולרי, הנקרא גם חור במרכז המקולה (Macular hole), הינו מצב שבו מופיע חור  ברשתית של העין, במרכז הראיה. מצב זה פוגע באופן קשה בחדות הראיה בעין זו מכיוון שעיקר הראיה נשען על האזור הקטן שמכונה מרכז...
אוטם של עורק הרשתית המרכזי של העין
חסימה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO)
אוטם (חסימה) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה קשה ובלתי הפיכה  לראיה בעין שבה נסתם כלי-דם חיוני זה. חסימה מלאה הנמשכת 90 דקות מביאה למוות של תאי עצב ברשתית, ובפרט במקולה (מרכז הראיה), ולכן...
רשתית העין לאחר אירוע של חסימת וריד הרשתית המרכזי
חסימה של וריד הרשתית המרכזי (CRVO)
חסימה של וריד הרשתית המרכזי גורמת למצב שבו דם יכול להיכנס לעין אבל לא יכול לצאת ממנה, ואזת בגלל חסימה מלאה בוריד האוסף חזרה את הדם מהרשתית. כתוצאה מכך הדם בכל-הרשתית עומד, הלחץ בתוך כלי הדם העורקיים והורידיים...
זרימת הנוזל התקינה בתוך העין
מהי גלאוקומה
מהי מחלת הגלאוקומה ומדוע כה חשוב לטפל בה? מחלת הגלאוקומה הינה מחלת עיניים שכיחה שמסוגלת לגרום לנזק משמעותי לעצב הראיה, וכתוצאה מכך עלול להיפגע שדה-הראיה, ובהמשך גם חדות-הראיה באותה העין. בגלאוקומה, אבחון...