ניוון של מרכז הראיה הינה אחת המחלות השכיחות ברפואת עיניים, ובנוסף לכך פגיעתה לעיתים קשה ביותר. מחלה זו תוקפת עיניים בגיל מבוגר יחסית, לרוב מעל גיל 60.
ניוון של מרכז הראיה הנקרא גם: age-related macular degeneration , או בקיצור AMD,

מחלה זאת הינה כיום הגורם מספר אחד להחלשות משמעותית של הראיה בעולם המערבי, והגורם הראשון בשכיחותו למתן תעודות עיוור במדינת ישראל. אם כן, AMD הינה מחלה קשה אפילו בהשוואה למחלות עיניים אחרות כגון: גלאוקומהסכרת ברשתיתהפרדות רשתית, צורך בהשתלת קרנית ועוד מחלות עיניים רבות ושונות.

מהי, אם כך, אותה מחלה העלולה לגרום לפגיעה כה קשה בראיה של אנשים רבים בגיל המבוגר?

מדובר על פגיעה של האזור המרכזי של הרשתית, אזור הנקרא מקולה (macula), והינו האזור של הרשתית החיוני לראיה חדה ומרכזית.  חשוב להבין כי מתוך כל שטח הרשתית, ששטחה מתפרש על שטח של מספר סנטימטרים ריבועיים, המקולה מהווה פחות מאחוז אחד מכלל שטח הרשתית, אזור קטנטן ששטחו פחות מעשירית המילימטר.  מחלה זו הנקראת ‘ניוון של מרכז הראיה’ תוקפת באופן ספציפי רק את אזור המקולה, שהינו חיוני לראיה חדה.  ברגע שהראיה באזור זה נחלשת, מאבד החולה את היכולת לקרוא ולעיתים גם את היכולת לזהות פרצופים.  מאידך, הראיה ההיקפית באותה העין נשארת לרוב תקינה, כך שהחולה יכול להמשיך להתמצא, להסתובב ברחוב, לצאת מהבית ולבצע פעולות יום-יומיות רגילות, אפילו אם שתי העיניים נפגעו קשות במחלה זו.

הטיפול במחלה

ניוון מקולרי היא מחלת רשתית שעד לפני מספר לא רב של שנים לא היה קיים טיפול טוב במחלה, שהיה יכול לייצב את המצב ואף לעיתים לשפר את הנזק שכבר נעשה.  בשנים האחרונות נכנס לטיפול סוג חדש של תרופה, הנקראת אבסטין, הניתנת בהזרקה תוך-עינית, ומשמשת כטיפול יעיל במחלה זו.  הסבר מפורט על זריקות האבסטין ניתן לקרוא בפרק המוקדש כולו ל: זריקות אבסטין.

ויטמינים

חושב לדעת כי באותם מטופלים הנמצאים בסיכון משמעותי להתפתחות המחלה, ממליצים רופאי העיניים מזה מס’ שנים על לקיחת כדורי ויטמינים בהרכב מסוים, שבמחקרים גדולים הראה ירידה בשכיחות הופעה של ניוון מרכז הראיה.  ויטמינים אלו הראו יכולת להקטין במקצת את מספר המטופלים שיפתחו מחלה זו, בהשוואה לקבוצת מטופלים שלא לקחו את תוסף הויטמינים הייחודי.  ניתן כיום לקנות תוסף ויטמינים זה בבית-מרקחת (ללא צורך ממרשם רופא), או לחליפין לקבל מרופא העיניים שלכם רצפט שיאפשר לקבל טיפול זה במחיר קופה, שהינו לרוב נמוך מהמחיר המלא המשולם בבתי-המרקחת.
חשוב לציין כי כדורים אלו מכילים ויטמינים בדומה לכדורי מולטי-ויטמין אחרים, אם כי בהרכב שנמצא כי היטיב ספציפית עם מטופלים הנמצאים בסיכון לפתח את מחלת הניוון הגילי של מרכז הראיה (AMD).  גם מי שאינו נמצא בסיכון למחלה זו וייקח ויטמינים אלו הדבר לא יזיק לו, ואפילו אולי יועיל במידה והואהיא אינם אוכלים דיאטה מאוזנת המכילה את כל הויטמינים הנחוצים, מאידך, אין כל הוכחה רפואית כי הרכב ויטמינים זה עוזר למחלות עיניים אחרות שאינן AMD.  לכן, מטופלים וחולים אחרים השואלים אותי על הרכב ויטמינים זה מקבלים ממני את התשובה כי אין זה נחוץ לקחת דווקא הרכב ויטמינים זה, ואם אתם חשים שיש לכם רצון לקחת באופן סדיר ויטמינים, הרי אם אינכם נמצאים בסיכון דווקא למחלה זו, הייתי ממליץ שתיקחו מולטי-ויטמין רגיל הקיים בכל בית-מרקחת, והינו מאוזן יותר (וגם זול יותר) מהתכשיר הספציפי ל AMD.

חולים המועדים לפתח ניוון של מרכז הראיה, צריכים להימצא במעקב סדיר של רופא עיניים. רופא העיניים שלהם ישקול את נחיצות הטיפול בהרכב מיוחד של ויטמינים המשמש כטיפול מונע ויקבלו הסבר מפורט מתי עליהם להגיע בדחיפות לרופא.  הסבר זה יכלול תיאור של מצבים שונים שבמידה ויופיעו (כדוגמת עיוותים של קווים, טשטוש מתגבר או הפרעות משמעותיות אחרות בראיה) בעין אחת או חלילה, בשתי העיניים, יהיה צורך לפנות מיידית לבדיקת רופא עיניים.
חולים הנמצאים בסיכון להופעת מחלה זו יקבלו לעיתים דף הנקרא: אמסלר גריד (Amsler Grid) שעליו מודפסים ריבועים רבים הצמודים אחד לשני  ובנוסף אליהם קיימת נקודה שחורה מרכזית אחת שאליה מסתכלים. המטופל מתבקש להסתכל על ה- Amsler grid עם כל עין בנפרד (פעם אחת מסתכלים דרך עין ימין כאשר שמאל מכוסה, ואחר-כך עם עין שמאל כאשר ימין מכוסה).  כל עוד הנבדק רואה את כל הקווים ישרים ואת כל הריבועים באותו הגודל, קרוב לודאי שהמחלה לא התפתחה.
לעתים יחוש האדם כי כאשר הואהיא מסתכל על ה- אמסלר גריד (Amsler Grid)  הוא לפתע יבחין בשינויים שונים המתבטאים בדרך כלל בהתעקמות הקווים, עיוות של ריבוע אחד או מספר ריבועים, או אזורים מסויימים שאינם נראים כמו אזורים סמוכים אחרים באזור של ראייתם המרכזית.  במידה ושינויים אלו מופיעים לראשונה או מחמירים מבדיקות קודמות מומלץ לרוב לפנות בדחיפות לרופא עיניים.

לסיכום, ניוון של מרכז הראיה, הנקרא בקיצור גם: AMD הינו מחלה מורכבת העלולה לפגוע במרכז הראיה.  זהו האזור ברשתית המשמש אותנו לראיה חדה ולקריאה, ולכן פגיעה בו תתבטא בירידה משמעותית בחדות הראיה.
זוהי מחלה קשה שללא טיפול מתקדמת לעיתים שכיחות עד כדי פגיעה קשה ביותר בחדות הראיה באותה העין.  ישנה חשיבות להגיע במהירות לבדיקה רפואית, ובמידה והאבחנה תצביע על מחלה זו, תופנו לטיפול רפואי שיתכן ויכלול זריקות חוזרות של אבסטין לתוך העין.  חולים עם ניוון המקולה בעין לעולם לא יתעוורו במובן שיפסיקו לחלוטין לראות, אך הם עלולים לאבד את הראיה המרכזית שלהם, לאבד את היכולת לקרוא ולהישאר עם ראייתם ההיקפית בלבד, שאמנם תאפשר להם התמצאות, ניידות ועצמאות אבל עם החלשות משמעותית בחדות הראיה שתפגע ביכולתם לזהות פרצופים ולקרוא.

פרק מלא באתר זה מוקדש ל- אמסלר גריד (Amsler Grid), שהינה בדיקה פשוטה, זולה ומדויקת המשמשת לאבחון שינויים בראיה המרכזית, שינויים העלולים להצביע על הופעה התחלתית של AMD.  בדיקה זאת אינה דורשת ציוד או נוכחות רופא עיניים, וניתן לבצע אותה בבית, תוך הסתכלות על ה Amsler grid שניבט ממסך המחשב, או לחילופין להדפיס את העמוד ולתלות אותו על המקרר, כדי שישמש כתזכורת לבצע את הבדיקה מדי שבוע, וכן במידה ומתעורר הרושם שחל שינוי כלשהו בראיה.
לחץ על הלינקים הבאים כדי לקרוא יותר על: אמסלר גריד (Amsler Grid) המשמש לאבחון AMD, ועל הטיפול במחלת AMD באמצעות זריקות של אבסטין.

צילום של רשתית העין- החץ מצביע על איזור המקולה החולה
בצילום זה ניתן לראות רשתית בגוונים שונים. החץ מצביע על איזור מרכז הראיה שנראה פגוע (חולה).
נקודה זוהרת נראית בצילום שבוצע במהלך בדיקת פלורסצאין. זוהי עדות לדלף מכלי הדם שעלול לגרום לבצקת של הרשתית (או לבצקת מתחת לרשתית) באיזור המסויים הזה
ניתן להתרשם בתמונה זאת מנקודה זוהרת בולטת הנראית בצילום שבוצע במהלך בדיקת פלורסצאין. זוהי עדות לדלף מכלי הדם שעלול לגרום לבצקת של הרשתית (או לבצקת מתחת לרשתית) באיזור המסויים הזה.
מרכז הראיה נראה מצולק ושחור (הכתם השחור במרכז התמונה). עין זאת איבדה את כל הראיה המרכזית בגלל ניוון מקולרי גילי (ניוון של מרכז המקולה).
נזק משמעותי למרכז הראיה שמודגם ככתם שחור שמכסה את כל איזור מרכז הראיה ברשתית

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

תסחיף (אמבוליה) בתוך כלי-דם
חסימה של סעיף של עורק הרשתית המרכזי (BRAO)
אוטם (חסימה) של סעיף (אחד הפיצולים) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה באותו החלק של הרשתית שמוזן ע”י הסעיף שנחסם. באותו חלק של הרשתית נגרמת פגיעה קשה ובלתי הפיכה. במידה והחסימה נמשכת כ-...
תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)
חור מקולרי
חור מקולרי, הנקרא גם חור במרכז המקולה (Macular hole), הינו מצב שבו מופיע חור  ברשתית של העין, במרכז הראיה. מצב זה פוגע באופן קשה בחדות הראיה בעין זו מכיוון שעיקר הראיה נשען על האזור הקטן שמכונה מרכז...
אוטם של עורק הרשתית המרכזי של העין
חסימה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO)
אוטם (חסימה) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה קשה ובלתי הפיכה  לראיה בעין שבה נסתם כלי-דם חיוני זה. חסימה מלאה הנמשכת 90 דקות מביאה למוות של תאי עצב ברשתית, ובפרט במקולה (מרכז הראיה), ולכן...
רשתית העין לאחר אירוע של חסימת וריד הרשתית המרכזי
חסימה של וריד הרשתית המרכזי (CRVO)
חסימה של וריד הרשתית המרכזי גורמת למצב שבו דם יכול להיכנס לעין אבל לא יכול לצאת ממנה, ואזת בגלל חסימה מלאה בוריד האוסף חזרה את הדם מהרשתית. כתוצאה מכך הדם בכל-הרשתית עומד, הלחץ בתוך כלי הדם העורקיים והורידיים...
חור (קרע) ברשתית
חורים וקרעים ברשתית
הרשתית הינה שכבה דקה שעובייה פחות ממילימטר המצפה את גלגל העין מבפנים. זוהי הרקמה המשמשת אותנו לראיה, והיא משולה לפילם שבתוך המצלמה, הקולטת את התמונה ומעבירה אותה הלאה לכוון המוח. בשכבה זו עלולים להופיע...